Avustralya Başbakanı Albanese ve İngiliz mevkidaşı Sunak, ABD Başkanı Biden ile görüşecek
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, İngiliz mevkidaşı Rishi Sunak ile önümüzdeki hafta başlarında ABD Başkanı Joe Biden ile San Diego, California’da görüşeceğini doğruladı.
4 günlük bir ziyaret için Hindistan’da bulunan Albanese, basına yaptığı açıklamada İngiliz mevkidaşı Sunak’ın da görüşmede kendilerine katılacağını söyledi.
Albanese, “Belirli teklifler hakkında (AUKUS ile ilgili) uygun zamanda daha fazla açıklama yapacağım. Ancak Pazartesi günü, Başkan Biden ile Başbakan Sunak arasında AUKUS ortakları arasında bir toplantı olacağını doğrulayabilirim.” ifadesini kullandı.
ABD’de Biden ve Sunak ile ikili görüşmeler yapacağı bilgisini paylaşan Albanese, “Bu görüşmelerin detaylarını açıklamayı sabırsızlıkla bekliyorum. ABD saatine göre Pazartesi günü San Diego’da açıklanacak. ” dedi.
Albanese, ülkesinin yeni nükleer denizaltıların tam kontrolünü elinde tutacağını vurgulayarak, “Avustralya mutlak egemenliğini tamamen koruyacaktır. Avustralya’nın egemen bir ulus devlet olması çok önemlidir ve bu, tüm ortaklarımızın saygı duyduğu bir şeydir. .” değerlendirmesini yaptı.
Avustralya, ABD ve İngiltere’nin Avustralya Kraliyet Donanması’nın yenilenmesi için yaptığı AUKUS anlaşması kapsamında üretilecek nükleer enerjili denizaltıların şematik çizimlerinin ve detaylarının, 2018’de yapılacak üçlü zirvede açıklanacağı açıklandı. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
AUKUS anlaşması
Avustralya, Ekim 2021’de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında iş birliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzaladı.
Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide’deki tersanelerde, 3 ülkenin adının İngilizce kısaltmasından oluşan “AUKUS” güvenlik anlaşmasına göre en az 8 nükleer enerjili denizaltı inşa edilecek.
Anlaşmaya göre, Avustralya’nın nükleer enerjili denizaltıları, Hint-Pasifik’te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin çıkarlarının korunmasına katkıda bulunmak için kullanılacak.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde artan askeri varlığına karşı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki göstererek, “anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağını” eleştirdi.
AUKUS’un ardından Avustralya, “nükleer güce” ulaşmadan önce nükleer denizaltılara sahip olan ilk ülke olarak kaydedilecek.