Teknoloji

Son Dönemlerde Üzerimize Yüklenen “Suçluluk Duygusu”

Doğal afetler arasında yer alan depremin acısı çok taze ve sadece depremi yaşayanlar değil, toplumun bu depreme doğrudan veya dolaylı olarak tanık olan tüm kesimleri bu depremden etkilenmiştir. Ama çoğumuz kısa bir süre geçmesine rağmen hiçbir şey olmamış gibi işe gidiyoruz. hayatımıza devam etmeliyizkalıyoruz

Travma, bireyin fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü derinden tehdit eden olay veya durum olarak tanımlanmaktadır. Toplum yaşayan bir organizma gibidir anlayışından hareketle toplumda travma olasılığı olduğu söyleniyor. Başımıza gelen bu durum yaşam alanımızı tehlikeye attığı için; kendimize olan inancımızı, kendimize olan saygımızı ve diğer insanlara olan güvenimizi azalttı. Bahsedilen belirtiler, travma sonrası gerilim bozukluğu belirtileri ile benzerlik göstermekte ve toplumun birçok kesiminde görülmektedir.

Birçoğumuz sosyal travma yaşıyor olabiliriz.

En değerli ayrım, bireysel travmada tek bir kişi etkilenirken, toplumsal travmada birçok kişinin etkilenmesidir. Yaşadığımız depremde bu sayının yüzbinleri bulabileceği iddia ediliyor. Toplumsal travma yaşayan toplumlarda en yaygın duygulardan biri de güvensizliktir.

Olaylar toplumdaki dayanışmayı artırıyor gibi görünse de o bölgelerde güvenliği sağlamanın zorluğu toplumsal bağların zayıflamasına neden oluyor. Sarsıntı olmayan alanlarda bile depremin tekrarlanma olasılığı Sıkıntı ve kaygıya neden olabilir ve insanlarda umutsuzluk hissini artırabilir. Bu umutsuz kişiler, bu duygulardan kaçınmak için alkol ve uyuşturucu gibi çeşitli zararlı alışkanlıklar edinebilirler.

Toplum olarak yaşadığımız bir şey daha var: Survivor Suçluluk

Depremlerden sonra bir çoğumuz yiyoruz, içiyoruz, giyiyoruz kısacası sahip olduğumuz her şeyi. olasılıklar için utanıyorum ve muhtemelen kullanmayı reddettik. Üstelik yaşamak konusunda kendimizi kötü hissettiğimiz, ölülerle birlikte ölmek istediğimiz zamanlar oldu. Bunun aslında psikolojide bir karşılığı var: Survivor suçluluk/sendromu. kurtulan suçluluk sendromu . Semptomları (geçmişe dönüşler, intihar düşünceleri, motivasyon eksikliği, iştahta azalma/artma) genel olarak travma sonrası gerilim bozukluğuna benzer.

Bu sendrom genellikle afetzedelerde görülür. Savaşlardan sağ kurtulan askerlerden, terör saldırılarından sağ kurtulanlardan ve tabii ki doğal afetlerden kurtulan askerlerden örnekler verebiliriz. Bu kişiler kaybettikleri bireylerin acısını hissetmek ve olanlar için kendilerini suçlarlar. Pandemi sürecinde bunu yaşadık. Özellikle sağlık çalışanları üzerinde yapılan araştırmalarda bu duyguyu pandemi döneminde yoğun biçimde hissettikleri görülmektedir.

Sosyal travma ve mağdur suçluluğu ile daha sağlıklı başa çıkma stratejileri de vardır.

Söz konusu travmaların etkilerinin hafifletilmesi için yapılması gerekenlerin başında, kişisel bakım . Bu, düzenli uyku, eğitim, sağlıklı beslenme ve meditasyon gibi faaliyetlere değer vererek başarılabilir. Üstelik alınan sosyal destek ve eş desteği ayrıca çok değerli. Bu temel aynı zamanda aile, arkadaşlar veya terapistlerle olaylar hakkında birden fazla konuşarak elde edilir.

Dikkate alınması gereken başka bir şey olumlu düşünme . Bu kadar zor bir depremde bu biraz sorun olsa da olaylar olumlu bir şekilde ele alınırsa ve olaya dair umutlu ve pozitif bir bakış açısı geliştirilirse travmanın yarattığı gerginlik ve sıkıntının yükü bir nebze azaltılabilir. kapsam. Gerilim yükünü azaltan bir diğer faktör ise sanat olarak görüldü. Bireyler; Duygularını fotoğraf çekerek, müzik çalarak ya da yazarak ifade etmesinin, olayların etkisini azaltıp rahatlamasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Geçmeyen ve giderek artan semptomlar için, uzman takviyesialınmış olmalı.

Not:Uyum sağlamak zaman alabilir ve bazı durumlarda yumuşama gerçekleşmeyebilir ve travma sonrası gerilim bozukluğuna dönüşebilir.

kaynaklar: DergiPark, Bilgi Üniversitesi, Verywellmind

haberelmadag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu