Atatürk’ün bilinmeyen görüntüleri ortaya çıktı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçen yıl Aralık ayında internet üzerinden meraklılarıyla buluşturduğu “Film Mirası” web sitesi ile taşınabilir uygulaması her geçen gün büyüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un başlattığı çalışma ile kültürümüzün görsel hafızası olarak geçen yıl hizmete giren siteye 200 sinema daha eklenecek. Yeni sinema salonlarıyla tarih yolculuğu yapmaya devam edecek olan “Film Mirasım” internette şu ana kadar 8 milyon etkileşime ulaştı.
SİTEDE 911 BELGE VAR SİNEMA
Atatürk’ün daha önce yayınlanmamış yüksek kaliteli görüntülerinden Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine ve Cumhuriyetin ilk yıllarına, Anıtkabir yapımından Kore Savaşı sahnelerine kadar pek çok değerli tarihi sinema ve 911 belgesi bulunmaktadır. taşınabilir uygulamada sinemalar. Sinema Genel Müdürlüğü arşivlerinden dijital ortama aktarılarak seyirciyle buluşan sinemalardan 71 tanesi Osmanlı’nın son dönemi olan 1895-1918 ile ilgili. Atatürk dönemini kapsayan 1918-1938 ortalarından 128 dijital sinemanın yer aldığı arşivde, 1938-1950 ortalarından 195 belgesel sahnesi yer alıyor. Sitede yer alan sinemalardan 203 tanesi 1950-1960 yılları arasında, 225 tanesi ise 1960 sonrası yıllarda yer alırken, “Film Mirası” adresinde 89 adet çeşitli görsel yer alıyor.
FİLMLERE KATKI SAĞLAMAK İÇİN DİNAMİK BİR YAPI OLUŞTURULDU
Sergi açılışları, fuarlar, konserler, belgeseller, halk eğitimi, tanıtım filmleri ve karma haber sinemaları ile çeşitli dönemlere ait insan imgelerine, tarihi mekanlara ve insanların yaşamlarına tanıklık edilmektedir. Sinema Genel Müdürlüğü’nün sinema arşivinde bulunan diğer belgeler, sinemaların dijitalleşme süreci tamamlandıkça siteye yükleniyor. Kullanıcılar bu sinemaları “Yeni Eklenenler” sekmesinden hızlıca takip edebilirler. Akademisyen, araştırmacı ve vatandaşların sinemalara kaynak göstererek katkı sağlayabilecekleri sitede dinamik bir yapı da oluşturulmuştur. Kullanıcı adı ile giriş yapanların “Bize Ulaşın” sekmesi altındaki formu doldurarak teklif ve film isteklerine ulaşmaları sağlanmaktadır.
“GÖRSEL MİRASIMIZI KORUMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”
Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, “Film Mirası” projesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Kültürel mirasımızın görsel hafızasını oluşturan sinemaların korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına Bakanlığımızca büyük önem veriliyor.”
Türkiye’nin görsel mirasının korunması için çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini belirten Yılmaz, projenin oluşum süreci hakkında da bilgi verdi.
GENEL KURUMDAN HİLALI AHMER’E ARŞİVLERİNDEKİ EŞSİZ SİNEMALAR BAKANLIKTA BULUŞTU
Genelkurmay Merkez Ordu Sinema Daire Başkanlığı’ndan Engelli Gaziler Derneği’ne, Basın Genel Müdürlüğü’nden Hilal-i Ahmer’e kadar birçok kurum tarafından kayıt altına alınan eşsiz nitrat, asetat ve polyester esaslı sinemaların bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
“Filmler tek tek restore edilerek yüksek çözünürlükte tarama yapabilen cihazlarla dijital ortama aktarılmıştır. Filmler hakkında bilgi ve açıklamalar Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur. Dil Kurumu ve Sinema Genel Müdürlüğü.”